Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. restauracja włoska Bianca Kraków Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film