Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film