Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednak też świetnie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.
Lody minimelts
Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z odpowiednią porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną porcją malin lub jakimś ciekawym sosem owocowym. To doskonała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Dodatkowym atutem jest także to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być do głębi zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Doskonale smakują mrożone maliny czy borówki, jakie nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu